vrijdag 29 november 2013

Reisverslag 08 – Western Australia - 3

Shark Bay - Monkey Mia, Nambung National ParkPinnacles.

 Van Coral Bay, 600 km verder langs de kust, naar het zuiden, ligt Shark Bay. In de enorme baai ligt het schiereiland Peron en o.a. het Dirk Hartog eiland. Wie heeft ooit in Nederland van Dirk Hartog gehoord? In Australië kent vrijwel iedereen hem als de eerste Europeaan die voet aan wal zette in Australië in 1616. Pas152 jaar later kwam captain Cook in Australië aan. De Eendracht, het schip van Dirk Hartog, staat dit jaar op de voorpagina van de Shark Bay brochure. In  2016 is het 400 jaar geleden dat Dirk Hartog voet aan wal zette en het is de bedoeling om dit op bijzondere wijze te herdenken.
Er een een overvloed aan dingen te zien en te doen in Shark Bay. Wij beperkten ons noodgewongen tot de Stromatolites, Shell Beach, Eagle Bluff, Monkey Mia en een boottocht.



Stromatolites lijken op rotsblokken maar ze zijn door bacteriën gebouwd van kalksteen. Dit proces begon ongeveer 3500 miljoen jaar geleden. Hierdoor kwam veel zuurstof vrij in de atmosfeer en dat heeft er toe bijgedragen dat vele andere vormen van leven op de aarde mogelijk werden.


Plotseling groeide er planten in de berm langs de weg met vruchten die leken op kleine meloenen.


“Shell Beach” is een kilometers lang strand dat niet bestaat uit zand maar uit een 5 tot 10 m dikke laag kleine schelpjes.


In het ondiepe en heldere water bij het uitkijkpunt “Eagle Bluff” is veel “Marine Life” te zien. Toen wij er waren zwommen er een aantal haaien rond.


In Monkey Mia worden de dolfijnen in de morgen tot drie maal toe gevoerd. Ze krijgen net genoeg dat ze dagelijks terugkomen maar het grootste deel van hun dagelijkse behoefte moeten ze zelf zien te vangen.


Ria werd niet uitgekozen om een dolfijn te voeren maar ze staat wel met een mooi exemplaar op de foto.





De zeeschildpadden laten elke 3 – 4 minuten even hun kopje zien om lucht te happen.


Hoe heet dit beest?


Het beest heeft een grote bek.


En hier is Ria met het beest, een pelikaan.


Tijdens een boottocht in Shark Bay toonden de dolfijnen hun kunstjes, bezochten we een “Black Pearl” farm en zagen we een paar dugongs. Dat zijn slome, zeegras etende zoogdieren. De dugong lijkt op een zeekoe maar heeft de staartvin van een vis. 


Dit is een Internet foto van een Dugong. (Doejong in NL)



In de buurt bij Geraldton begint de “Batavia Heritage Coast”. Deze kust heeft deze naam gekregen in herinnering aan het vergaan van het V.O.C. vlagschip “Batavia”. Ongeveer 80 km uit de kust liep de Batavia op een rif in 1629. Deze gebeurtenis is vooral bekend geworden door de gruwelijke muiterij die onder de drenkelingen plaatsvond en waarbij meer dan 100 mannen, vrouwen en kinderen werden vermoord.



Halverwege tussen Geraldton en Perth ligt het Nambung National Park en de  Pinnacle desert.




In de Pinnacle desert staan veel kalkstenen pilaren met een onregelmatige vorm en hoogte. De oorsprong van de pinnacles is omstreden.




Dit is de bovenkant van één van de pilaren. Zien jullie ook een man met een helm of een strakke muts op?




De pilaren in het zuidwesten zijn niet geel maar grauw. De Nederlandse zeelui, die vanuit zee, als eerste deze pinnacles zagen, dachten dat het de overblijfsels waren van een oude stad.




De duinen langs Batavia Heritage Coast zijn spierwit. Ze liggen niet alleen langs het water maar ook soms wel kilometers landinwaarts. Ze zijn niet van normaal zand maar van een soort kalksteen. Dit kalksteenpoeder is heel licht en door de wind verplaatst het duin zich soms meer dan 10 m per jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten