zondag 1 december 2013

Reisverslag 09 – Western Australia - 4


Perth, Fremantle en Mandurah.

Perth is de hoofdstad van Western Australia en deze staat is ongeveer net zo groot als West Europa. Western Australia heeft maar 2,4 miljoen inwoners en bijna 80 % hiervan wonen in Perth en de directe omgeving.In deze 82,5 m hoge “Bell Tower” hangen de 12 klokken van St. Martin-in-the-fields from Trafelgar Square in Londen.


In de Bell Tower mag iedereen proberen om in een groep de klokken te luiden.


Het uitzicht vanaf de Bell Tower.


In de tuin van het “Government House” werd het 150 jaar bestaan van het gebouw gevierd.


Veel landen hadden er een kraampje waar je typische lekkernijen van het land kon kopen. Nederland stond er met poffertjes en bij Zuid Afrika hadden ze Boerewors roll met Nik Naks (friet).In de binnenstad van Perth hing er al Kerstversiering.Kings Park heeft een mooie botanische tuin en een geweldig uitzicht over Perth.


Panorama van Perth en de Swan rivier gezien vanaf het Kings Park


Net voor het verlaten van de camping maakte we kennis met Chad & Champa die net als wij lid zijn van de Silk Route Club. De leden van deze club zijn allemaal Camperaars die graag verre reizen maken. Chad & Champa zijn in april uit Engeland vertrokken en via China naat Malaysia gereden. Toen hebben ze de camper verscheept naar Brisbane. Deze foto en de volgende tekst is van hun Blog: Anton and his wife belong to our silk route club. We met @ the campsite in Perth (unplanned). We had only known each other through e-mail, got chatting & realised we knew each other – what a small world full of surprises.


Fremantle is de havenstad van Perth en ligt aan de monding van de Swan rivier, 19 km van het centrum van Perth. De Nederlanse kapitein de Vlamingh was hier al in 1696 en noemde de rivier, Zwaanenrivier. Hij was op zoek naar overlevenden van een schip dat verging in 1694. Pas in 1829 kwam captain Fremantle en legde beslag op het land namens koning George IV.


In het Maritime Museum wordt veel aandacht besteedt aan de Batavia, het V.O.C. schip dat in 1629 verging voor de kust van Australië. (zie reisverslag 8) Buiten staan de duizenden namen van emigranten die in Fremantle aankwamen. De onderzeeboot is van 1969 en werd in Schotland gebouwd.


De Leeuwin II is het grootste Australische zeilschip en wordt voor training en excursies gebruikt. Het is gebouwd in de stijl van de zeilschepen uit rond 1850. De Nederlandse naam Leeuwin komt meer voor in Australië. Vanuit het V.O.C. schip Leeuwin werd in 1622 het zuidwesten van Australië in kaart gebracht en ’t Landt van de Leeuwin genoemd.


De vissershaven van Fremantle en daar moet je natuurlijk Fish & Chips eten.


In de vissershaven ligt een replica van het V.O.C. schip Duyfken.
http://www.duyfken.com ). De replica werd in Fremantle gebouwd en in 1999 te water gelaten. Duyfken was in 1606, het eerste schip dat Australië bereikte.


In Fremantle zijn nog veel oude gebouwen behouden gebleven. 


70 km ten zuiden van Fremantle ligt Mandurah. Het is een populaire badplaats met veel multi-million dollar homes met dure boten, gebouwd langs gegraven kanalen. Men noemt in Mundurah ook wel het Venetië van Australië.


Het hart van Mandurah en ja, wat doe je dan als je dat ziet staan?


Wilde bloemen zijn er in overvloed in Australië.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten