zaterdag 28 december 2013

Reisverslag 13 – South Australia - 3

Ceduna, Murphy’s Haystacks, Iron Knob, Adelaide.


In Ceduna verlieten we de Nullarbor en reden een stuk over de Eyre Peninsula. Bij Wudinna kwamen we weer terug op de Nullarbor en reden dan via Port Augusta naar Adelaide om de Camper weer terug te geven.


Aan het havenhoofd van Thevenard, bij Ceduna, vonden we weer wat Nederlandse geschiedenis. Hier voor de kust liggen twee eilanden die door Francois Thyssen en Pier Nuyts, St. Francis en St. Peter werden benoemd toen ze dit gebied in 1627 bezochten met het schip het “Gulden Zeepaert”.


Deze zeemeermin was onderdeel van een mooie mozaik bij de haven van Thevenard.

En wij maar denken dat alleen Zevenbergen een zeemeermin had.


Op een klein veldje in Thevenard stonden deze wilde bloemen die op het eerste gezicht allemaal hetzelfde leken.


Langs de kust tussen Streaky Bay en Port Kenny liggen de “Murphys Haystacks. Toen een koets langs het land van boer Murphy reed vroeg een passagier hoe deze boer toch aan zoveel hooi kwam. Sindsdien heten deze enorme rotsblokken Murphys Haystacks.


De geologische naam van dit verschijnsel is Inselbergs. Aan deze van oorsprong Duitse naam is in het Engels maar een “s” toegevoegd om het meervoud te krijgen .


Onder het afdakje van de toegangspoort naar de “Murphys Haystacks” was nog iets leuks te zien.


Iron Knob is de geboorteplaats van de Australische staalindustrie. BHP begon de winning van ijzererts in 1899 en stopte in 1998. Sindsdien is het dorpje een “Ghost Town”. Wij reden naar het Tourist Information Centre om te zien of we de oude mijn misschien konden bezoeken. 


Toen we bij het bouwvallige “Centre” aankwamen stonden ze op het punt om het te sluiten. Ze gingen naar de eerste “blast” kijken sinds 1998. We waren er ook van harte welkom en de nieuwe firma Arrium zou een barbeque organiseren. De worst was lekker maar de ontploffing was een teleurstelling. We hadden een grotere knal verwacht met een veel grotere wolk.


Lake Bumbunga. Bij het juiste licht krijgt het zoutmeer een mooie roze kleur.


Op deze foto is de roze kleur nog beter te zien.


Op de camping in Adelaide hadden we het slechtste plaatsje van deze reis, naast de vuilnis containers en de toilet dump. Maar ja, in het Engels zegt men: “beggars can’t be choosers”. Eigenlijk was de camping volgeboekt door cricket fans. Australia speelde 5 dagen lang in Adelaide tegen Engeland om de “ashes”.


De Cricket Oval in Adelaide.


Adelaide heeft een levendige winkelpromenade met goochelaars, jongleurs en straatmuzikanten.


Een paar indrukken van het centrum van Adelaide.


Aidelaide heeft een mooie botanische tuin en een  botanisch park waar in het weekend volop gebarbequed en ook zelfs trouwceremonies plaats vinden.


Nog een paar fotos uit de botanische tuin.


Deze Rosella zit voor zijn nest in een boomholte.


We zijn weer terug bij Alex & Jenny. We werden weer heel vriendelijk en gastvrij ontvangen na onze succesvolle rondrit met hun camper. We kijken er naar uit om hun volgend jaar minstens zo gastvrij te ontvangen in Nederland. Tijdens onze rondreis hadden we niet één Koala gezien en het is dan wel heel bijzonder om het symbool van Australië bij Alex & Jenny in de straat te zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten