vrijdag 27 december 2013

Reisverslag 12 – Western Australia - 7 & South Australia - 2

Esperance, Norseman, Bordervillage (W.A & S.A), Great Australian Bight Marine Park.Bij aankomst in Esperance regende het en het zag er niet naar uit dat het voorlopig droog werd en we besloten maar door te rijden naar Norseman. Het eerste dat je te zien krijgt in Norseman zijn een groep kamelen op de rotonde, gemaakt van golfplaten.In Norseman is de oudste en nog steeds actieve Goudmijn van Australië. Norseman was de naam van het paard dat in 1894 een goudklompje uit de grond schopte. Met deze ontdekking begon de goudkoorts die tot vandaag, al zei op een laag pitje, voortduurt.
Vanaf een uitkijkpunt op Beacon Hill kan je een beetje van de mijnactiviteit zien.


In Norseman begint de 1675 km lange Eyre Highway naar Port Augusta. Maar deze highway is beter bekend als de Nullarbor. Langs de Nullarbor heeft men de langste 18 holes golfbaan ter wereld gemaakt. De eerste holes liggen in de mijnstad Kalgoorlie en eindigt 1365 km verder op in Ceduna. In Norseman ligt hole 5 “Golden Horse”.
De golfbaan in Norseman is echt “Vergane Glorie”. De clubhuis ruïne was dicht en het zag er niet naar uit dat we er clubs konden huren zoals in de brochure stond. Achteraf bleek dat we ze bij het Tourist Information Centre hadden kunnen halen.
Op de Nullarbor dat “zonder bomen” betekent maar dat klopt niet helemaal.
Verder langs de Nullarbor.
Bij een parkeerplaats hingen twee apen in de bomen met bokshandschoenen aan. We vroegen ons af waarom iemand in “the middle of nowhere” de moeite neemt om twee apen in de bomen te zetten. Later zagen we een plastic mapje met een steen er op. In het mapje zat een uitnodiging voor een kerkdienst in Perth. Zou dit de verklaring kunnen zijn?
Bij Fraser Station besloten we nog eens naar een “hole” te gaan kijken. In Australië is een “station” overigens niet wat je zou denken maar een boerderij.
In het museum van het Belladonia Roadhouse zijn delen te zien van het ruimtevaartstation Skylab. Het 77 ton zware gevaarte verliet in 1979 zijn baan rond de aarde en verbrandde grotendeels in de dampkring maar een aantal delen kwamen tussen Esperance en Belladonia op de aarde terecht.
Hier begint het langste stuk rechte weg van Australië. Voor ons gevoel hadden we al een aantal keer over een langer stuk rechte weg gereden. Een grapjas heeft het puntje verwijderd.
Eerlijk gezegd zie ik van deze borden het nut niet in. Zodra je de bebouwde kom uitrijdt moet je in heel Australië bedacht zijn op overstekende dieren. Voor de Bustards wordt je nergens gewaarschuwd maar er vloog er wel eentje tegen onze Camper aan.
Ook langs de Nullarbor staan veel mooie wilde bloemen en planten.
De RFDS (Royal Flying Doctor Service) gebruikt de Nullarbor op 4 of 5 plaatsen als landingsbaan.
Bij de grens van Western- and South Australia staat een vreselijke lelijke kangoeroe. Het was wel interessant om te zien dat, als we in Adelaide terug zijn, we bijna dezelfde afstand hebben gereden als van hier naar Moskou. Bij de grensovergang stond de kilometerteller op 12740 waarvan 7300 gereden in Western Australia.
Great Australian Bight Marine Park.
Great Australian Bight Marine Park  panorama. In deze omgeving klopt de naam Nullarbor (zonder bomen) wel.Zonsondergang langs de Nullarbor - 1Zonsondergang langs de Nullarbor - 2

Geen opmerkingen:

Een reactie posten